Articles

Proslava Dana drzavnosti BiH u Cikagu

 Hvala vam bosanci i hercegovci sto ste dosli u ovako velikom broju da ucestvujete i podrzite obiljezavanje Dana drzavnosti nase jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Clanovi i uprava Bosnian & Herzegovinian Club of Chicago su vam zahvalni.

Bile su to rijeci koje su se kroz cilo vecer, cijelo obiljezavanje Dana drzavnosti Bosne i Hercegovine u Chicagu, odrzanoj Nov.29.2014 u prostorijama crnogorskog kulturnog centra " Rumija ", sirile medju prisutnima. Danas nije ni vazno gdje se  ovakve manifestacije zajednistva, prijateljstva, odanosti, ljubavi prema nasoj domovini Bosni i Hercegovini odrzavaju, niti u kolikom broju prisutnih, ali je vazno da ih ima i da ce ih i u buducnosti biti, da su nastavak zelja bosnskohercegovackih domoljuba da i na ovakav nacin jos jednom potvrde svoju privrzenost narodima i domovini Bosni i Hercegovini. Vazno je da se pokaze onima koji se su u to posumnjali ili prestali da vjeruju, onima koji se jos uvijek kolebaju, optereceni predrasudama i zeljom unistenja svega sto je stvarno, pozitivno, svega sto je nekad karakteriziralo bosanskohercegovacki narod i nasu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Dvorana kulturno centra " Rumija " je bila puna posjetilaca koji su do kasno u noc  igrali i pjevali, veselili se prijateljskim susretima, starim poznanstvima i obecanjima da se mora i, da ce se ovako nastaviti raditi na okupljanju bosanaca i hercegovaca bosanskohercegovacke zajednice u Chicagu.

Prema rijecima predsjednika B-H Club of Chicago, Harisa Music, to nam je duznost i obaveza. Nova, mlada generacija dolazi iza nas, moramo ih nauciti da postuju i vole domovinu svojih roditelja i predaka, domovinu koja prodje i nadzivi toliko zla i razaranja sa zeljom njenog totalnog unistenja i nestanka. Tokom njegovog govora, cesto prekidan aplauzom i odobravanjem prisutnih, da se vjerovati da ce ovaj duh zajednistva konacno ovladati bosanskohercegovackom zajednicom u Chicagu.

Pa i rijeci clana uprave B-H Kluba iz Chicaga, Filipa Ilic potvrdise sve ovo do sada receno. " Zemljo moja ponosna, zemljo mojih pradjedova ", bio je naslov teksta koji je uz historijski pregled postojanja Bosne i Hercegovine, rijeci ponosa, ljubavi i uvjerenja za "bolje sutra ", ohrabrio prisutne da iskazu svoju odanost domovini Bosni i Hercegovini, u ovom slucaju, dugotrajnim aplauzom.

I samo sto se ovaj aplauz odobravanja stisao, dolazi nekoliko drugih, poklonjenih mladoj djevojci Ehlimani Gutosic i njenoj recitaciji vrlo popularne pjesme " Ne diraj ", autora Suada Kovacevica. Pjesma koja, u pravom smislu rijeci, oslikava vecerasnji ugodjaj medju prisutnim posjetiocima i obiljezavanje ovog vaznog datuma.

Gospodja Maja Mujakic, vice-konzul Generalnog Konzulata B-H u Chicagu, takodjer pozdravi prisutne rijecima ohrabrenja, rijecima zelje za suradnju i vjerom u uspijeh okupljana pripadnika bosanskohercegovacke zajednice u Chicagu i, svakako,  plodnije suradnje sa nasom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Cijeli program je vrlo uspijesno vodila Maida Dzebic, vec vrlo dobro afirmirana, mlada djevojka cija ce suradnja i dalje biti cijenjena i potrebna. Inace i, sam sadrzaj cijele veceri, osim ljubavi i podrske nasoj domovini, okupljanju pripadnika bosanskohercegovacke zajednive u Chicagu, bio je ispunjen uvjerenjem da " na mladima svijet ostaje ". Pa tako, uz muziku, pjesmu i ples, ovo vecer se zavrsi u sitne jutarnje sate. Tako treba, tako se mora, tako se radi i samo tako naprijed.   Galerija slika Dana Drzavnosti BiH Chicago

Pise:Ivica Jurisic

1 Mart Dan Nezavisnosti BiH

Fundrasing Gala Event

Advertising


DRIVING SCHOOL

Dan Drzavnosti BiH

Dubicko vece 2015


BH Festival 2014

Radovi u Clubu

BH CLUB-Dan bijelih traka

BH Youth Soccer Club zabava roditelja i prijatelja

_

Docek Nove 2015

Dan Drzavnosti BiH